Pravá pizza sa zrodila okolo roku 1600 vďaka jednému kulinárskemu tvorcovi zo Stredomoria. Ešte skoršie záznamy o pizzi, ktorú my poznáme ako jemné a chutné cesto, pochádzajú z obdobia rokov 500 – 600, kedy sa začala robiť pizza „ mastunicola “, bazalková pizza. Príchod modernej pizze však nastane s objavom kombinácie s paradajkami. Okolo roku 1800 prichádza takáto pizza až do Ameriky vďaka Talianom, ktorí emigrovali do New Yorku, a je pripravovaná ako v Neapole.
V tom istom období nastane v Neapole „historická svadba“ pizze s mozzarellou. Jeden slávny neapolský kuchár – pizzaiolo a jeho manželka pripravili na počesť kráľovnej Margherity, manželky talianskeho kráľa Umberta I, preslávenú pizzu s paradajkami. Kuchár s manželkou, na žiadosť kráľovnej Margherity, pripravili tri pizze: jednu mastunicolu, jednu marinaru – paradajkovú a jednu s paradajkami, mozzarellou a bazalkou, s myšlienkou poukázať na farby talianskej vlajky. Kráľovnej sa neskutočne zapáčila práve táto posledná pizza a z tohto dôvodu ju kuchár nazval jej menom. Od toho času sa pizza Margherita preslávila na celom svete.